Chili gyógyhatásai

Gondoltátok volna, hogy a chili milyen nagy ajándék az emberi szervezetnek?

Alapítva 2017

gyógyhatások

Gondoltátok volna, hogy a chili milyen nagy ajándék az emberi szervezetnek?

A chilinek számtalan fajtája létezik, melyek mindegyike különleges hatással bír. Rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz, a bordó színű chili pedig béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású. A növény hatóanyaga a kapszaicin, mely erős antioxidáns hatással bír, így a méregtelenítési folyamatokat segíti. A chili alkalmas továbbá a szívbetegségek kezelésére is. Kapszaicin tartalma miatt csökkenti a koleszterin szintet, s fájdalomcsillapító hatású.
Gondoltad, hogy a chili paprika képes megelőzni a rákot, a szívbetegséget, emésztést segítő és zsíroldó hatása miatt még a fogyókúrázók is előszeretettel használják.

A chili mint fogyasztószer:
Több kutatást végeztek már a kapszaicin hatásaival kapcsolatban. Igazolt tény, hogy olyan fehérjék keletkezését váltja ki, melyek segítik a súlycsökkenést és megakadályozzák a zsír lerakódását. Hatására az éretlen zsírsejtek képtelenek megtelni zsírral, mellyel megakadályozza azok növekedését. A chili hatóanyaga felgyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően a szervezet többet éget el a zsírraktáraiból.
Egy vizsgálatban két csoportra osztottak embereket. Az első csoportnak étkezés előtt néhány falat csípős előételt adtak, a másik csoportnak nem. A vizsgálatban azt figyelték meg, hogy akik előételt ettek, kevesebb ételre volt szükségük az étkezések során a másik csoporttal szemben.

Daganatellenes:
A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Különösen hatásos tüdő-, gyomor- és a rendkívül nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák esetében. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a sok chilit fogyasztó országokban, mint Mexikó vagy India, nagyon alacsony a daganatos megbetegedések száma.

Fájdalomcsillapító:
A chilit a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Külsőleg bedörzsölve enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, külsőleg pedig a meleg érzetet ad, a bőr kipirul és a bőrszövetek több vért kapnak, ezáltal a reumatikus fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. Ma már rengeteg kapszaicin tartalmú krémet lehet kapni mindenféle fájdalom csökkentésére. A viszketésérzetet ugyanazok a receptorok érzékelik, mint a fájdalmat, így övsömör és herpesz kezelésére is nagyon jól alkalmazható.
Ritkábban alkalmazzák injekció formájában is helyi érzéstelenítővel kombinálva. Ebben a formában oly módon idézi elő a zsibbadást, hogy közben nem bénulnak le a mozgást irányító idegsejtek.

Fertőtlenít:
Ezt a hatását leginkább akkor használhatjuk ki, ha megfázástól szenvedünk vagy éppen a torkunk fáj. Persze nem magában kell elrágni egy egész chili paprikát, elég, ha az ételeidet ezzel ízesíted. Ilyen formában enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, mivel felhígítja a sűrű nyákot, valamint köptető hatással is rendelkezik, ami a kínzó köhögés megszüntetését támogatja.