Az Olchili sztori

Gyermekkoromtól kezdve nagyon érdekelnek a növények és az állatok. Így már akkor is foglalkoztatott a növénytermesztés. Emellett egész fiatalon erős evő voltam, és elképzelhetetlennek tartottam az ételek chili nélküli elfogyasztását.

Alapítva 2017

Történetem

Gyermekkoromtól kezdve nagyon érdekelnek a növények és az állatok. Így már akkor is foglalkoztatott a növénytermesztés. Emellett egész fiatalon erős evő voltam, és elképzelhetetlennek tartottam az ételek chili nélküli elfogyasztását.

Mindössze 14 éves voltam, amikor egyik kedves ismerősöm hozott nekem Mexikóból Jalapeno és Habanero chili magot, s ekkor szerettem bele igazán a „csípősbe”. Ezeket a következő évben elültettem, s lett egy pár chili palántám -megjegyzem nem túl nagy sikerrel-, amelyek termését akkor még borzasztóan csípősnek éreztem a hazai hegyes erős paprika után. Mivel megtetszett ez az új csípős érzés, és kíváncsi voltam – vajon milyen lehet az a chili, ami még ennél is erősebb – így 2015-ben vásároltam külföldről különböző magokat. Voltak chilik és különleges paradicsomok is egyaránt. Ezekből a magokból, 2016-ban már 10 féle chili és 8 fajta paradicsom termett a kertemben. 2017-re újabb chili fajtákkal bővült a konyhakertem. Évről évre egyre több tapasztalatot szereztem a különböző paprikák és paradicsomok termesztési technológiájában, így 17 évesen már 100 chili palántám volt, rengeteg terméssel. Ennyi paprikát megenni nem lehet, éppen ezért kísérletezni kezdtem, a kísérleteim pedig sikeressé váltak az ismerőseim körében. Ekkor gondoltam arra, hogy mi lenne, ha én is chili termelő lennék, így 2017 őszén belekezdtem a saját vállalkozásomba, 7 termékkel. Az Olchili márkanév a saját nevem (Olivér) és a chili szó összeolvadásával jött létre. 2018-ban már 24 fajta chili paprikám volt, a gyengébbektől egészen a világ legerősebbjéig. Ennek hatására a palettám is bővülni kezdett, az év végére elértem a 20+ álladó termékemet. 2019-ben 1500 chili paprika palántával és 200 paradicsom palántával kezdtem az évet.

2019 őszén a chili szakértők előtt is ismertté vált a nevem, illetve az általam képviselt márkanév: az Olchili. Versenyekre mentem a termékeimmel, a Csipogó Chipotle Áfonyás BBQ szószom, az International Flavor Awardson 3. helyezést ért el BBQ-Chipotle kategóriában, Amerikában a BBQ hazájában! Nem sokkal később a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce-om, a solymári HunHot országos chili versenyen Aranyérmet nyert extra csípős kategóriában, azaz elnyerte 2019-ben Magyarország legcsípősebb szósza díját, a Chilis Mustárommal pedig a 2. helyet szereztem meg kategóriájában. 2019 őszén kezdtem a tanulmányaimat, a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karán (Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem), célom a tudásom fejlesztése, amelyet a chili- és a paradicsomtermesztésben szeretnék majd kamatoztatni.

2020-ban is bővült mind a chili és mind a paradicsom állomány a kertjeimben, azaz 2000 chili paprika és 300 paradicsom kapott helyet. 2020 őszén újabb díjakat nyertem, a West Side-Hamburger szósz, és az Erős Oli Extra fermentált chili krém, az International Flavor Awardson 2. helyezést ért el, azaz Világbajnoki ezüstérmes lett, Amerikában! A Marhára Erősss BBQ szószom pedig, Bronz Minősítést kapott az I. Magyar Ízek Versenyén!

2021-ben a tavalyi évhez hasonló chili és paradicsom tőszámmal rendelkezem az ültetvényekben. Június elején kerültek kihirdetésre a II. Magyar Ízek Versenyének eredményei, amelyek alapján a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce Bronz, a Melon Man Ezüst, a Nacho Nico Bronz, az Erdei Ínyencség Bronz, a Cukormentes Eperlekvár Ezüst, a Cukormentes Meggylekvár Ezüst és a Cukormentes Málna lekvárom szintén Ezüst minősítésben részesült. A magyar verseny kihirdetése után két nappal később megérkezett az eredmény a 2021. évi, 25. Zest Fest-Fiery Food Challenge-ről Texasból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely a leghíresebb és legnagyobb Amerikai verseny. Érdekesség hogy a termékeket 80-100 fős bizottság kóstolja és értékeli. Az eredmények között keresgetve, hatalmas meglepetés ért, amikor megpillantottam, hogy a Chilis Mustár Világbajnoki Aranyérmes lett. Ezen a versenyen először, 2021-ben lett magyar termék aranyérmes.

Június végén egy újabb nagyszerű amerikai versenynek az International Flavor Awards-nak érkeztek meg az eredményei Wisconsinból, melyek alapján a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce újabb sikert ért el, azaz X-Hot kategóriában 3. (Bronzérmes) lett!

Az ősz is izgalmasan indult, mivel szeptember közepén a Londonban tartott 2021. évi Great Taste Awards-on, melyet a világon mindenhol gasztronómiai gálaként tartanak számon, a Chilis Mustár 2 csillagot nyert el, azaz Gasztro Oscar-díjas lett.

Október végén újabb verseny eredménye érkezett meg, egyenesen Wisconsinból az Amerikai Egyesült Államokból, pontosabban a 2021. évi International Spicy Flavor Awards-ról. Mely alapján a Nacho Nico Salsa szószom Salsa-Mild kategóriában és a Melon Man sárgadinnyés chili szószom Fruit-Salsa kategóriában, Ezüstérmet nyertek.

2022-ben tovább bővült a chili -és paradicsom állomány a kertekben, immáron 2400 bokor chili és 400 tő paradicsom lett felnevelve, emellett a feldolgozás helyszíne is fejlődött közelebb kerülve a professzionális szintű feldolgóhoz. A chili termések mennyisége a korábbi évekhez képest szintén sokszorosára nőtt. A 2022/23-as egyetemi tanévben végzős kertészmérnök hallgatóként, a chili paprikák kapszaicin tartalmának vizsgálatából írom a szakdolgozatomat, melyből a levont konklúziókat a vállalkozás tovább fejlesztésébe fektetem be.

2022. október 1-én lett meg az eredmény a 2022. évi, 26. Zest Fest-Fiery Food Challenge-ről Texasból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely a leghíresebb és legnagyobb Amerikai verseny. Érdekesség hogy a termékeket 80-100 fős bizottság kóstolja és értékeli. Az eredmények között keresgetve, a tavalyi évhez hasonlóan idén is hatalmas meglepetés részese lettem, amikor megpillantottam, hogy a FlaMangó Világbajnoki Aranyérmes lett (Hot Sauce: Fruit Based – Mild/Medium kategóriában). Ezzel egyedüli magyarként szereztem aranyérmet a 2022-es versenyen.

2022. novemberében megérkeztek az Internetional Flavor Awards eredményei is Wisconsinból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely alapján a Mr.Bacon – Szarvasgpmbás BBQ szószom Alcohol-Infused kategóriában Világbajnoki Ezüstérmes -és a Top 3 Mix – Smoked Hot Sauce-om X-Hot Salsa kategóriában Világbajnoki Bronzérmes lett.

Továbbiakban célom, a jelenlegi termékeim megtartása, és a következőkben a vállalkozásom fejlesztése, bővítése.

Számomra nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos!

Számomra nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos!

Beleszerettem

Mindössze 14 éves voltam, amikor egyik kedves ismerősöm hozott nekem Mexikóból Jalapeno és Habanero chili magot, s ekkor szerettem bele igazán a „csípősbe”.

Első ültetések

a magokból, 2016-ban már 10 féle chili és 8 fajta paradicsom termett a kertemben. 2017-re újabb chili fajtákkal bővült a konyhakertem. Évről évre egyre több tapasztalatot szereztem a különböző paprikák és paradicsomok termesztési technológiájában, így 17 évesen már 100 chili palántám volt, rengeteg terméssel.  

Első díjak

2019 őszén a chili szakértők előtt is ismertté vált a nevem, illetve az általam képviselt márkanév: az Olchili. Versenyekre mentem a termékeimmel, a Csipogó Chipotle Áfonyás BBQ szószom, az International Flavor Awardson 3. helyezést ért el BBQ-Chipotle kategóriában, Amerikában a BBQ hazájában! Nem sokkal később a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce-om, a solymári HunHot országos chili versenyen Aranyérmet nyert extra csípős kategóriában, azaz elnyerte 2019-ben Magyarország legcsípősebb szósza díját, a Chilis Mustárommal pedig a 2. helyet szereztem meg kategóriájában.

Céljaim

Továbbiakban célom, a jelenlegi termékeim megtartása, és a következőkben a vállalkozásom fejlesztése, bővítése.
Számomra nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos!